Affärsmöjligheter

Sugen på export? Kolla på Brasilien!


Det är säkert inte många veterinärer som har funderat på att etablera sig utomlands. Men nu kan tiden vara mogen. Brasilien skriker efter alla tjänster som har med djur att göra. Har du ett koncept, fundera på Brasilien.


Hugo Oljemark är chef för Brasilianska Handelskammaren i Sverige. Hans jobb är att se till att svenska och brasilianska företag får kontakt med varandra. Då och då reser han till Brasilien för att hålla sig à jour med vad som händer.


•-                       Jag var i Sao Paolo senast i somras. Det viktigaste budskapet jag fick med mig hem till Sverige, var att brasilianarna behöver alla möjliga tjänster och produkter för sina sällskaps- och boskapsdjur. Det skulle kunna vara en veterinär som har hittat ett koncept, det vill säga kombinerar sin verksamhet med att sälja utrustning, foder, så vidare, säger Hugo Oljemark.


Ett sådant koncept skulle kunna användas på en mängd olika sätt - allt från att den svenske veterinären skaffar sig en försäljningskanal i Brasilien, kanske i en form som liknar franchising. Till att man helt enkelt flyttar dit och etablerar sig.


•-                       Svenskt husdjurskunnande och svenska produkter har mycket högt anseende i Brasilien, försäkrar Hugo Oljemark.


Varför just Brasilien?


Därför att det är ett land som växer snabbt. I takt med att välståndet stiger, ökar också antalet sällskapsdjur - framför allt hundar och katter.

Men Brasilien är också ett utpräglat jordbruksland med omfattande uppfödning av bland annat köttdjur.


•-                       Den brasilianska ekonomin går bra. Valutan stärks, börsen stiger och arbetslösheten minskar. Till fördelarna hör också att tidigare stora problem som korruption och kriminalitet minskar kraftigt, säger Hugo Oljemark.


Visst har även Brasilien drabbats av den globala ekonomiska krisen. I år sjönk BNP under andra kvartalet med 1,3 procent - men Sveriges BNP sjönk under samma period med 6,2 procent. Inflationen ligger kring 3 procent och tiden med hyperinflation är förhoppningsvis över för gott.


Det är en stor ekonomi det är fråga om. Antalet invånare i Brasilien är inte mindre än 200 miljoner - och antalet kor är ännu högre. Alla stora svenska företag finns på plats sedan årtionden, och nu menar Hugo Oljemark att det borde vara dags för de små nischföretagen att följa efter.


•-                       Intresset för svensk sjukvård på humansidan är väl dokumenterat. Nu vaknar även motsvarande intresse på djursidan, säger Hugo Oljemark.


Här har inte minst professor Per-Ingvar Brånemark banat väg. Det var han som utvecklade det första tandimplantet av titan, och han arbetade under många år i en egen klinik i Brasilien innan han nyligen flyttade hem till Sverige.


Men allt är inte bara Copacabana och festivalsyra. Det finns svårigheter med att etablera sig i Brasilien. Den största stavas byråkrati.


•-                       ­Man måste ha hjälp. Till att börja med måste man skaffa sig en bild av sådant som aktörer, prisläge och tullregler. Sedan är personliga kontakter mycket viktiga, säger Hugo Oljemark.


Genom samarbetspartners kan man skaffa sig en genväg in på marknaden, menar han. Någon som redan är van att arbeta i landet, kan språket och förstår behoven. Och som den spindeln i nätet sitter Hugo Oljemark själv.


Ingrid Kindahl


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0