Nyhet på Sundbybergs Stads hemsida

se
http://www.sundbyberg.se/nyheter/nyhetsarkiv2009/sundbybergbanarvagibrasilienforsvenskakommuner.5.52cf5aae11f93ddca018000124.html

Sundbyberg banar väg i Brasilien för svenska kommuner

Sharif Pakzad samt Brasiliens ambassadör Sundbybergs stad tar nu första steget till att etablera an vänort i Brasilien, Taboão da Serra. Här ses till höger näringslivschef Sharif Pakzad med Brasiliens ambassadör Antonino Lisboa Mena Gonçalves. "Hållbar utveckling" är temat när Sundbybergs stad etablerar vänortssamarbete med Taboão da Serra i Brasilien. Det är den brasilianska handelskammaren som föreslagit samarbetet mellan städerna. I början av mars reser därför kommunstyrelsens ordförande Helene Hellmark Knutsson (S), vice ordförande Siyamak Sajadian Sasanpour (MP) samt näringslivschef Sharif Pakzad till Brasilien för att bland annat träffa Taboão da Serras borgmästare.

Sundbyberg är en av de kommuner som växer mest i hela landet. Samarbetet mellan städerna ligger i linje med Sundbybergs ambition att kunna locka till sig miljöteknik och skapa grön tillväxt i kommunen.  Det ryms även inom ramen för den svenska regeringens nya exportplattform, "Symbiocity" som har utvecklats i samarbete med Exportrådet. Genom exportplattformen finns det en stor potential att sprida svensk miljöteknik som redan idag har mycket gott anseende i världen. Experimentet som sådant är först i sitt slag på kommunal nivå och det finns stora förhoppningar att erfarenheterna därifrån kan sprida sig över hela landet.


Strategiskt läge


Båda städerna har en strategisk position när det gäller kommunikationen till större regioner. Närheten till E4, E18 och Stockholm och två internationella flygplatser blir avgörande när företag vill starta sin verksamhet i Sundbyberg. Taboão da Serra har liknande förutsättningar. MotorvägenBR116 som binder São Paulo till hela södra Sydamerika börjar i Taboão da Serra. Staden betecknas som den brasilianska porten till Mercosur, en regional samarbetsorganisation mellan Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay. Idag ingår även Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador, Peru och Venezuela i Mercosur.

EU är fortsatt Brasiliens viktigaste handelspartner, följt av USA. Handels-volymen med EU ökade med 30 procent under 2007 och uppgick till 40 miljarder dollar, vilket motsvarade cirka en fjärdedel av den totala utrikeshandeln. EU är också den största investeraren i Brasilien.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0