Sundbyberg samarbetar med Brasilien

Sundbyberg jämnar väg för svenska kommuner i Brasilien"Hållbar utveckling" är teman för när Sundbybergs stad etablerar vänorts samarbete med Taboão da Serra i Brasilien. Detta ryms inom ramen av svenska regeringens nya exportplattform, "Symbiocity" som har utvecklats i samarbete med Exportrådet. I plattformen finns det en stor potential för att sprida svensk miljöteknik som redan idag har mycket gott anseende i världen. 

Experimentet som sådant är första i sitt slag på en kommunal nivå och det finns stora förhoppningar att erfarenheterna därifrån kan sprida sig över hela landet.

Experimentet som sådant är första i sitt slag på en kommunal nivå och det finns stora förhoppningar att erfarenheterna därifrån kan sprida sig över hela landet.

Båda städerna har en strategisk position när det gäller kommunikationen till större regioner. Närheten till E4, E18 och Stockholm och två internationella flygplatser blir avgörande när företag vill starta sin verksamhet i Sundbyberg. Taboão da Serra har liknande förutsättningar. Motorvägen BR 116 som binder São Paulo till hela södra Sydamerika börjar i Taboão da Serra. Staden betecknas som den brasilianska porten till Mercosur, en regional samarbetsorganisation mellan Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay. Idag ingår även Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador, Peru och Venezuela i Mercosur.

EU är fortsatt Brasiliens viktigaste handelspartner, följt av USA. Handels­volymen med EU ökade med 30 procent under 2007 och uppgick till 40 miljarder dollar, vilket motsvarade cirka en fjärdedel av den totala utrikeshandeln. EU är också den största investeraren i Brasilien.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0